Valójában viszont nagyon finom, foszlós kakaós kalács. Adriék hoztak valamelyik decemberi, karácsony-közeli reggelire ilyen házi süleményt, és azóta legalább háromszor vagy négyszer megsütöttem. Még mindig nem tökéletes a kinézete megsülve, mert szétnyílik kicsit, de rákerestem neten képekre, hogy másnak is így fest-e, és hát, ja :).
Hozzávalók:
a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 3 evőkanálolaj
- 6 dkg kristálycukor
- 4 dl langyos tej
- 5 dkg morzsolt élesztő
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A tetejére:
- 1 db tojás
Elkészítés:
A tésztához valókat egy
tálban jól bedagasztjuk - az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell
felfuttatni -, és meleg helyen 50 percig kelesztjük a duplájára. Ez idő alatt
elkészítjük a tölteléket: jól kikavarjuk a margarint a cukorral, bele a
kakaóport is. A tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és 2 egyforma részre
osztjuk - ebből az egyik db-t 3, és a másik db-t is 3 részre vágjuk majd. Az
első 3 db-t egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük kakaós krémmel.
(A krémet is 2 részre kell elosztani, majd azt is 3-3 részre.) Az első 3
tekercset úgy feltekerjük, mint a bejglit - majd hármas fonással FONOTT
KALÁCSOT hajtogatunk. Ebből a mennyiségből 2 kalácsunk lesz, melyeket kikent,
magas falú tepsibe teszünk, tetejüket felvert tojással kenjük meg. Úgy 20x30 cm
tepsit használjunk, mert akkor jó, ha a kalács a tepsi falához ér (mert így
csak felfelé növekedhet). 10 perc pihenés után közepes lánggal 35-40 percig
sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése