2017. október 4., szerda

Ne zacskózz, zsákolj! - ... mert szeretjük

Iringót az áprilisi  Pici Piacon ismertem meg személyesen, de munkájával, elhivatott környezetvédő múltjával, zero waste háztartási törekvésével már szimpatizáltam akkor is egy ideje (The Sorting Bags). 
Utolsó pillanatok egyikében viharzott be a LARUSba, az én motyóm pedig saját határaimon túlnyúlva a pakolás során az ő térfelét metszették. Minden fölösleges bűbájt mellékelve megkért, hogy húzzam szorosabban össze magam :D. Később oldódott a(z) - időre történő kipakolás gerjesztette - feszültség, beszélgetni kezdtünk az üres járatokban. Különféle méretű és mintájú textil zsákokkal érkezett, amely alternatíva a bolti nejlon zacskózás helyett. Pont akkora méretre vannak varrva a zsákok, hogy belefér 1 kg kenyér vagy krumpli, vagy 50 dkg hagyma stb. A cél, hogy kiiktassuk a halom műanyag szemét egy részét. Tudatos vásárlással ez is megoldható. Nálam ez kihívás, de tetszik. Bár a  nagypicra mióta elköltöztünk ritkán járunk ki, de ha én megyek, akkor biztosan viszek magammal korábbról felgyűlt nejlon zacsit vagy üveget a kimérős joghurtnak vagy szimplán nem rakom zacskóba, csak egyből a kosárba. Nagyon kezdő vagyok a témában, és tudom, hogy sok mindenhez még nem nőttem fel, de ez tökéletes első lépések egyikének. A zsákokon túl vannak gumis tányér/tál takaró'fóliák', az alu helyett. És abban is biztos vagyok, hogy Mózi szenyáját majd újrahasznosítható, letörölhető, kimosható uzsistasakba fogom csomagolni. Nagyon sokszor felvisít a lelkem szeméthalmozás témában, csak sokszor nyer a kényelem és az átgondolatlanság... Javuló tendencia vagyok, lesz ez még jobb is.
Nyár végén megkért Iringó, hogy Debrecenben nézzek olyan batiszt szalagot, amilyenre a Shumlee márkajelzések vannak nyomva, mert Pesten abszolút nincs ilyen, és ez hasonlít leginkább az elképzeléséhez (neki is ;-)). A szalag- és zsinórgyár mintaboltja pedig tartogat kincseket. Sikerrel jártam, és tudtam, hogy országos szinten nem szövik már az ilyen szalagot, anno én is futottam köröket.
Ennek lebonyolításáért küldte cserébe köszönetképpen Iringó a zsákocskákat, amit saját maga által készített különféle bélyegzőkkel díszít. Nincs megállás!!! Olyan jó egyébként, hogy a gyerekek nyitottak az ilyesmire, és ha ezt tanulják meg, akkor saját jövőjükön is zöldítenek.

Köszi The Sorting Bags! A jó legyen még jobb, a játék még több, még szabadabb!

2 megjegyzés :

  1. Tök jó. Mi uzsisdobozt használunk ilyenekre, de szerintem ki fogom próbálni ezt is.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Ne haragudj, hogy itt is "zaklatlak", Facebookon írtam üzenetet pár hete Halloween-i jelmez rendeléssel kapcsolatban, ami igen fontos lett volna, de nem olvastad el...megnéznéd kérlek? Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés