2013. március 6., szerda

Kelt ostoros rétes

Valójában viszont nagyon finom, foszlós kakaós kalács. Adriék hoztak valamelyik decemberi, karácsony-közeli reggelire ilyen házi süleményt, és azóta legalább háromszor vagy négyszer megsütöttem. Még mindig nem tökéletes a kinézete megsülve, mert szétnyílik kicsit, de rákerestem neten képekre, hogy másnak is így fest-e, és hát, ja :).

Hozzávalók:
a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 3 evőkanálhttp://gemadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?l=8/id=olKb6T8ziOJ0RISupImrKMdvfZuwy.uHjf.0kuYKgCP.g7/stparam=nddeiwlrwr/fastid=1224979098645832145http://ghu.hit.gemius.pl/_%5bTIMESTAMP%5d/redot.gif?id=AqKbi6bLQ.bxmtdrQeAej5ZznO3RANhtT1BN5smDSYz.67/fastid=2305843009233997584/stparam=smkrlnlkrgolaj
- 6 dkg kristálycukor
- 4 dl langyos tej
- 5 dkg morzsolt élesztő
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A tetejére:
- 1 db tojás

Elkészítés:
A tésztához valókat egy tálban jól bedagasztjuk - az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell felfuttatni -, és meleg helyen 50 percig kelesztjük a duplájára. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: jól kikavarjuk a margarint a cukorral, bele a kakaóport is. A tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és 2 egyforma részre osztjuk - ebből az egyik db-t 3, és a másik db-t is 3 részre vágjuk majd. Az első 3 db-t egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük kakaós krémmel. (A krémet is 2 részre kell elosztani, majd azt is 3-3 részre.) Az első 3 tekercset úgy feltekerjük, mint a bejglit - majd hármas fonással FONOTT KALÁCSOT hajtogatunk. Ebből a mennyiségből 2 kalácsunk lesz, melyeket kikent, magas falú tepsibe teszünk, tetejüket felvert tojással kenjük meg. Úgy 20x30 cm tepsit használjunk, mert akkor jó, ha a kalács a tepsi falához ér (mert így csak felfelé növekedhet). 10 perc pihenés után közepes lánggal 35-40 percig sütjük. 


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése