2017. november 26., vasárnap

Hanamikoji - társasjáték, ... mert szeretjük!

Ígértem, hogy a PIOU PIOU után nektek is hozok egy társast. Nem vagyok egy nagy stratéga, de ez is tanulható, fejleszthető, ráadásul ti is pont erre vágytok. Páros 'antiszoc' játékról van szó, és az én agyam nyiszorog benne rendesen. Azért rá-ráverek Attilára, kihasználom a fáradtságát, és máris én vagyok a jobb parti a gésák számára ;-).
Most hétvégén van a társasjátékok ünnepe, így izzítom a posztot, hogy stílusos legyek. 

Kezed ügyében minimum legyen egy o-csokonyi szaké, sőt akár egy legyező. Ha szolfézson a húrok közé csaptál, a samiszent már estére ne szedd elő :))) Figyelj a játékra, amit leírok hátha abszolút nem gondoltál még arra, hogy fektetés után leakaszd a szögről a kimonódat, és gésa légy, valamint stratéga.

Hanamikoji a Gésák utcája Kyotoban, a játékban pedig  két rivális hódító küzd a gésák kegyeiért. A cél, hogy az egyes gésákat minél több hozzá tartozó ajándékkal halmozd el (legyező, fuvola, papírtekercs, napernyő, samiszen, tea, hajtű- hana-kanzasi), és 11 kegypontot "összedorombolj".

Hódítás nincs kísértés nélkül. A játék ott kezdődik, hogy a hét gésa lapot (gésa legyezővel, gésa fuvolával, gésa papírtekerccsel, gésa napernyővel, gésa samiszennel, gésa teával,  gésa hajtűvel) a két versengő játékos közé helyezzük, és rátesszük a hódítás-jelölőket, majd 6-6 lapot osztunk. 
Egy játék 4-4 akcióból áll, mindkét félnek egyformán 4 ugyanolyan típusú akció lapkája van. Ez lehet

- KOMPROMISSZUM: egy saját lap kigórálása a játékból stratégiai megfontolásból
- TITOK: egy lap elkülönítése lefordítva, hogy biztosan ne kerülhessen az ellenfélhez, de a döntő pillanatban a te javadra fordíthatja a játékot
- AJÁNDÉK: három saját lap felajánlása, ebből "egy lapot válassz - kettő marad nálam"
- VERSENGÉS: négy saját lap felajánlása, ebből "kettőt válassz - kettő enyém"


Osztás után a pakliból egy lapot kiteszünk nehezítve a sakkozást, hogy kinél melyik kegytárgy lehet, mit fordított le, mit vont ki a forgalomból, és hogy a négy akciót felváltva végrehajtva, hogyan kaparinthatok meg 11 pont értékű kegytárgyat. Bocs, a játékszabályt nem fogom leírni, azt akár előre is letölthetitek innen, vagy benne lesz a dobozban ;-). Olyan egyszerűen szimplának tűnik a játék elsőre, de végig érzed a bőrödön a döntések következményét. Nekem nehezen állt rá az agyam, hogy hogyan adjak minél több ajándékot úgy hogy közben ne adjak át értékes lapokat az ellenem küzdőnek. Olyan szépek és kecsesek a rajzok, amennyire élőben nem szépek és nem kecsesek a gésák :D - szerintem. De a játék harc, nem kecsesség ;-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése