2017. november 3., péntek

Ilyet még nem hoztam - társasjáték, ...pedig szeretjük - PIOU PIOU

Lola jelenlegi ritmusa abszolút nem teszi lehetővé az alkotó kézimunkát napközben, csak amikor alszik, illetve fél 10 után este - ha van kapacitás vagy inkább hívjuk ezt kellő szenvedélynek, elköteleződésnek. Felvinni már nem tudom magammal a varró szentélybe, mert szétpakol seperc alatt. Nem tudom lekötni ilyen-olyan játékkal, mert a kellékes dobozok, szalagok, papírok nyilván érdekesebbek. Nyilván :D. Viszont ha lent maradok vele, akkor elég jól elszöszmötöl. Pl most Mózi perselyét berheli ki-be sokadjára, pakolgatja a forintokat az asztalról a szőnyegre, perselyből ki, majd be, egy éremmel a nyakában, amit szintén a fiúktól nyúlt le. 

Amiről már terveztem egy posztot, mert a gyerekek egyre jobban rákaptak, az a társasjáték. Ma tolok egy gyerekeknek-verziót, jövő héten egy felnőttet.

Abszolút favorit itthon a PIOU PIOU. Van, hogy ovi előtt reggel is játszunk/játszanak, és jött haza Lóci úgy az óvodából, hogy képzeld Anya, én nyertem délután a PIOU-PIOUban. - De jóóó, kivel játszottál? Hát én egyedül :D. 
Úgy rákattantak, viszont nem mindenkit sikerült még a csoportban megfertőzni. 6-10 év van a dobozon ajánlott kornak, DE Lóci kb a legpengébb benne itthon a bő 4 és fél évével. Szóval simán elkezdhető. Amikor Attilával játszanak, akkor Attila aláfestésnek bekapcsol 59 percnyi kotkodálást és kukorékolást a youtube-ról annyira megadják a módját :).
Egy nagyon jó stratégiai játékról van szó egyébként, és nem mellesleg a DJECO-tól megszokkott profi grafikával. Van tyúk, kakas, fészek és róka kártyalap valamint tojást mintázó kis kártyák (az egyik oldala egy ép tojás, a másik oldala meg egy kikelt kis csirkés). 

>>> HA CSAK AJÁNDÉK/JÁTÉK ÖTLETRE VAN SZÜKSÉGED 4,5-10 ÉVES GYEREK SZÁMÁRA AKKOR MEGTALÁLTAD. HA ÉRDEKEL A JÁTÉK MENETE IS, OLVASS TOVÁBB.

Előkészület
4-4 db lapot kell osztani mindenkinek (2-6 fő játszhatja) az elején, a mardékot letenni középre lefordítva. A legfiatalabb játékos kezd, nehezményezi is ezt Mózi, így forgandó a kezdőjátékos poszt is. 

Játék menete
Óramutatóval megegyező irányba haladunk, mindenki egy műveletet végez.
- vagy egy lapot cserél: a lefordított pakli tetejéről leemeli azt, és a cserélendő "értéktelen" lapját leteszi felfordítva középre a másik stósz mellé

- ha van tyúk, kakas és fészek lapja, akkor beváltja egy tojásra, letéve a három db lapot és felhúz három újat a lefordított pakliból.

- ha volt már kikeltetlen tojása és van két tyúk lapja, akkor 'kikölti' = felfordítja a tojás kártyát, a két tyúkot pedig bedobja, húz helyette 2 új lapot.

- vagy rabol bármelyik másik játékostól, akinek van már kikeltetlen tojása, bedobva a felfordított róka lapját, majd húz egy új lapot, és ha tudja begyűjti a kikeltetlen tojást

Hogyan reagálhat a többi játékos?

 - ha róka lappal "támadnak" a tojására, akkor 2 db kakassal kivédheti, bedobva a két lapot, és felhúz két újat
- ha nincs két kakas lapja, akkor átadja a tojást, és folytatódik a kör

Ki győz? A cél, hogy három darab tojást kiköltsünk. Aki elsőnek ezt megteszi, ő a nyertes.

Hogyan is juthatok tojáshoz? 
  • ha van tyúk, kakas és fészek lapunk, akkor be lehet váltani vagy 
  • a másiktól rabolhatunk (ha neki már van ki nem keltett tojása) egy róka kártyalappal. 

Meg tudom védeni a tojásomat? A rablást két kakas lappal ütni tudjuk.
Ilyenkor a nem használt lapokat (róka és két kakas) középre tesszük, és mindig visszapótoljuk 4-re a lapjainkat. 

Hogyan költöm ki a tojást? Két kotlóst bedobva kikölthetjük a tojásunkat (simán felfordítjuk a tojás kártyánkat), és ne felejtsük el visszapótolni 4-re a lapok számát. 
Ha különösebb akció nem történik a baromfiudvar házatáján, akkor egy lapot bedobva középre, húzunk a lefordított kupacból, ééés hátha összeáll egy tyúk-kakas-fészek kombó egy újabb tojásért. 

A gyerekek pedig  meglepően okosan csereberélik a lapokat, hogy legyen két kakas a védekezésre, ha már van megtojt, de ki nem költött tojás, ügyesen törekszenek a tojás gyűjtésre és mielőbbi kiköltésre, hogy a róka el ne lopja. 

ÉN MIÉRT SZERETEM? Mert felnőttként is élvezetes, pörgős játék, kis csomag, és nem kell nagy rákészülés. Öröm látni, hogy ilyen ügyesen taktikáznak. Főnyeremény, ha ajándékötletet kerestek Mikulásra, adventre, karácsonyra, szülinapra, oltás utánmittudomén ;-)

1 megjegyzés :

  1. Ezzel már szemeztem tavaly, de még nem vettem meg akkor. Lehet idén a Jesszuska beszerzi :)

    VálaszTörlés