2013. április 30., kedd

Spenótos kifli


Amikor kipróbálok valami újat, és ízlik, akkor mindig érzem a belülről fakadó késztetést, hogy megosszam veletek is. Ilyen volt ez a kiflicske, amit a Bébik, Kicsik és Nagyok című patikáknál lenyúlható újságból szakajtottam ki. És azért sikerült kivitelezni különösebb rákészülés nélkül, mert két tök jó fej fiam van ;-). A tetejére szórtunk még lenmagot, és nem vajjal kentük meg sütés előtt a tetejét, hanem felvert tojással. És tényleg. Még az is egyéb hozzáadott érték, hogy valószínűleg mivel fél adagot csináltam kicsit több lett a folyékony állagú hozzávaló, így kevertem hozzá rozslisztet is.

Hozzávalók 32 darabhoz:
20 dkg fehér liszt,
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
 1 tk só,
2 dl kaukázusi kefir,
5 dkg olvasztott vaj,
60 g finomra aprított spenót,
1 reszelt fokhagyma,
50 ml tej,
1 tk nádcukor,
25 g friss élesztő
+ 20 g vaj a kenéshez


A langyos cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. A liszteket keverjük össze a sóval egy dagasztótálban. A kefirbe keverjük el a reszelt fokhagymát. Az összes hozzávalót tegyük a dagasztótálba, és alaposan dagasszuk ki. Takarjuk le egy tiszta ruhával, és kelesszük duplájára a tésztát. Osszuk 4 egyenlő részre, és mindegyiket nyújtsuk ki kb. 30 cm átmérőjű körré. Kettőt kenjünk át a maradék (20 g) olvasztott vajjal, és fedjük be őket a másik két tésztakörrel.
Egy kicsit nyújtsuk át a ragasztott tésztaköröket. Majd vágjuk fel őket egyenként 16 cikkre.
A szélesebbik részükről kezdve tekerjük fel a tésztacikkeket kifli alakúra, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire (2 tepsi mennyiség). Kenjük át őket a maradék olvasztott vajjal. Letakarva kelesszük újabb 20 percet a kifliket, majd 200 fokos előmelegített sütőben 13-15 percig süssük.

TIPP: A tésztába kedvünk szerint tehetünk aprított petrezselymet, medvehagymát, snidlinget, rukkolát, kaprot, ki mit kedvel.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése