2016. november 25., péntek

Levél a Mikulásnak

Felénk még jár a Mikulás és a Jézuska az angyalokkal. Szeretem látni a gyerekeken a csodába vetett hitet, azt a 'csillagszemű juhász tekintetet'. Megoszlanak erősen a vélemények és a szokások az ünneppel kapcsolatban. Nekünk is észnél kell lenni, hogy mit mondunk, hogyan cselekszünk. Nem is szeretnék senkit meggyőzni ennek jó oldaláról, és nem kelek vitába a negatív véleményekkel szemben. Én - mi a testvérekkel, és a szélesebb értelemben vett nagycsalád - is ebben a szellemben nőttünk fel, és nem érzek sem becsapást, sem csalódást, sőőőt. Hálás vagyok, hogy így történt.

"2-7 éves kor között a gyerekek gondolatvilágát a mesék uralják. Egy szülő sem érez lelkiismeretfurdalást amiatt, hogy a kisgyermek esetleg rájön, Hófehérke törpéi csak a mesében léteznek, miközben a Mikulással kapcsolatban úgy érezzük, átvertük a gyereket. A gyerekek gondolkodását 8-9 éves korig a mesék uralják. Innentől kezdve már tudják, hogy vannak a mesékben irreális részek, amik a valóságban nem léteznek, de ha hagyjuk, akkor a fantáziájuk még képes elrepíteni őket egy másik “valóságba”, ahol minden megtörténhet.

Becsapás, ha azt mondjuk van Mikulás? Egyáltalán nem. A Mikulás, a Jézuska, az angyalok a gyermek számára még a mese részei (...)" További részletek

Találtam egy aranyos mesét is, mert Mózi már kéri a karácsonyi dalolászást este az ágyban (csöppet sem fogjuk megunni karácsonyig... ;-)), illetve meséket is téli és ünnepi témában választ. Pl tegnap, amikor is megtetszett a mesében egy aranyos magyarázat. Kádár Annamária Mesepszichológia 2. - Karácsonymese. A kérdés az volt benne, hogy miért van az, hogy egyes kívánságok teljesülnek, mások meg nem.
"... - Nem minden kívánság teljesül azonnal - tette hozzá Tündérbogyó. - Van, amire várni kell. Például hiába kívánod, hogy tizenöt éves legyél, ha most csak az ötödik évedet töltötted be. Ha dédelgeted a szívedben a kívánságot, elképzeled, hogy milyen lesz majd, ha a vágyad beteljesül, hogy mit fogsz érezni közben, akkor sokkal valószínűbb, hogy megvalósul. Ha haragszol azokra, akiknek már megvan, amit te szeretnél; ha dühös vagy, hogy miért nem teljesül már az, amit elképzeltél; ha arra gondolsz, hogy már nem is kell, mert túl sokat vártál rá, akkor a kívánság észrevétlenül elillan azokhoz, akik a szívükben szeretettel, türelmesen dédelgetik a vágyakozást.
 - Hm, igazad van Tündérbogyó! - hümmögte Lilla. "

Ezek után természetes, ha támogatom a csodát, és írjuk/rajzolják a levelet a Jézuskának, Mikulásnak. 
Töltsétek le ti is, írjátok, rajzoljátok, és tegyétek ki az ablakba, hátha elviszi a Mikulás vagy az angyalok....

Mellesleg ma Black Friday, segítsetek a be az Angyaloknak, Mikulásnak...

1 megjegyzés :

  1. Cuki a levél nagyon :) Nálunk is pörög a Karácsony.... Szerdán zokogva hoztam el Borit az oviból, hogy ő már szeretné látni a Télapót. :)

    VálaszTörlés