2016. december 10., szombat

Rumini - könyvélmény, ... mert szeretjük


Annyira szeretek mesét olvasni. Azon veszem észre magam, ha nekem is teszik egy mese, hogy nem csupán felolvasom tudatos hangszín váltakozások közepette, hanem gesztikulálok is akaratlanul, hangutánzom a történet háttérzajait és kizárok minden külső eseményt, sőt zavar, ha nem tudok nyugodalmasan mesélni (az adventi kalendáriumba az angyal hozott mese-gyertyát, így most már azt is meggyújtjuk). Az biztos, hogy ennyire spontán a 100. ugyanazon mese nem hoz lázba, de Berg Judit Ruminije igen :). Élvezem, hogy csak itt-ott van grafit rajz (ráadásul tetszik Kálmán Anna munkája) és Mózit is annyira beszippantja, hogy mozdulatlanul mozizik mellettem. Lócinak még ez hosszú és talán nehéz. Ő hol becsatlakozik, hol eltűnik és játszik közben. Mi pedig Ruminit olvasunk reggel ovi előtt és este elalvás előtt, hétvégén nap közben is. Egy szeretnivaló csavargó kisegérről szól, aki hajósinas lesz. Tetszik az egész kerek történet, a karakterek kidolgozása, ami a többi könyvön is végigfut, visszaköszön (legalábbis kettőn már biztos, és még Lócika is boldogan hallja őket újra, hogy benne vannak, mert a másik Ruminiben is ott voltak, Anya!!! :)). Tetszik az egérke jelleme. Tetszik, hogy nem nevelni akar a könyv és bújtatva nem az a küldetése, hogy népség katonaságot faragjon az olvasóból vagy hallgatóságból, vagy bűntudatot keltsen, hogy nem olyan pedáns és tökéletes és szorgalmas "kisdobos", hanem csintalan, gyermeki szinten szabálysértő (kíváncsi és ösztönös) őszinte gyerek, akire cüccöghetne a szomszéd Rózsika néni, hogy milyen neveletlen, hangos és szófogadatlan. Ezen túl az egerek jellemétől sem fosztja meg, mert visszaköszönő momentum, hogy a kamrában köt ki, és dézsmálja a Szélkirálynő hajó rakományát, élelmiszerkészletét. Rumini eszes, agyafúrt, leleményes, ötletes, de teli a könyv gyerekeknek való csodakellékekkel, amik olyan pöpecül vannak adagolva, hogy fel sem tűnik, hogy ilyen a valóságban nem létezik: láthatatlanná tevő kalap, vascsöppentő, látó szelence, elszakíthatatlan fonál :)). Szóval izgalmas és humoros. pont
Biztosan kell hozzá egy hasonlóan gyermeki lelkületű felnőtt, mint én, aki értékeli, de napját nem tudom, mikor olvastam ennyire élvezetes gyerekirodalmat, ami sehol nem sántít (szerintem)... Mama vette meg az első részt, csak úgy, mert neki is javasolta barátnő-nagymama, hogy az unokája imádja. Én voltam a legboldogabb, mikor kiderült, hogy van ennek folytatása is. Meghozta természetesen a Mikulás, sőt jut Karácsonyra is belőle. Rumini és Lengemesék is. A Lengemesét a Nőklapja Advent számából bogarásztuk ki, és teljesen véletlenül tűnt fel, hogy az is Berg Judit. Nekünk ezek az első könyveink Tőle a Maszaton kívül, de ezt tuti, hogy beemelném a kötelező olvasmányok közé. Ezt élmény olvasni egy kis iskolásnak. Menet közben sokszor felsejlik, hogy honnan ez a rengeteg jó önálló ötlet a szereplőkre, a helyszínre, az egész összefüggő lazán szőtt cselekményre. Mert természetesnek hat, hogy ez létezik, nem mese. Egységes a nyelvezete. Ha 5-6 éves gyereknek tuti-ajándékot kerestek (talán kisfiúk jobban előnyben, mert kalózos, sárkányos, kincses szigetes, zúzmara törpés a történet), akkor RUMINI. Ráadásul folytatásos, szóval telitalálat. Olyat szeretek ajánlani itt az oldalon, ami nekem/nekünk tetszik, bevált, kipróbáltuk, mi vagyunk. Hát ez most megint ilyen. 2007-ben az év gyermekkönyve címet is elnyerte, sőt a pestiek élvezhetik a Rumini Játszóteret az első kerületi Mária téren, ahol a helyszínek elevenednek meg. Hova megyünk legközelebb, ha Pesten járunk? 
És milyen társasjátékot kapnak a fiúk karácsonyra? .... Pontosan. 
Kultúr Rovat 2 percünket olvastátok. 

1 megjegyzés :

  1. Nekem ez a sorozat már a listámon van, hogy ha Bori nagyobb lesz, olvassuk. A Panka és Csiribít is ő írta és nekem az is nagyon bejön. Berg Judit szuper és kész! :)

    VálaszTörlés